Thursday, June 2, 2011

Milleks kompass?

Eile oli 1.juuni ja aeg küps järgmiseks orienteerumiskolmapäevakuks, seekord Rutjal. Läksime Arxiga, üks vaid paarist sõbrast-tuttavast, kes pole kivi alla kadunud. Plaan minekuks oli juba ammu, sest maakoht samas lähedal.
Karepa silla remondi tõttu veeresime starti ratastega. Autod oli mõtekam Karepale jätta ja paar km vändata, kui 30km ringi sõita.
Startisime 17.45. Oleks tahtnud varem, kuid Arxil tekkis tulekul väike viivitus. Vahetult enne starti küsis Arx, kas kompass on kaasas. Aga ei olnud! Saatsin selle just enne kotiga minema. No mis teha, läksime ilma.
Algus edenes - esimese 23minutiga oli rahuliku kõndimisega võetud 6punkti. 7s aga valmistas veidi probleeme. Tegime tohutu suure 8 kujulise liikumistrajektoori, kuni leidsime (jookse veel teiste järele). Aega läks tohutud 26min.
Tee 8ndasse punkti oli lihtne. Korra küll kihutasime õigest sihist mööda, sest see oli äratundmatult võsas, kui ajakaotus oli väike.
9 ja 10 tulid ka suht lihtsalt, oli vaja lihtsalt silmad lahti hoida. Õnneks 9 polnud väga peidus, sest kaardi andsin sel hetkel teed 10ndasse uurima läinud Arxile.
Kui oleks teadnud, et meil tuleb järgmise punktiga jama, oleks 9 ja 10 jätnud tagasitulekuteele ega poleks ringikest teha otsustanud. 11nda otsimisele kulutasime üle 20min, sest olime õigest kohast mööda läinud. Pärast õige paiga ründepunktis vaatasin, et olin samas ka varem seisnud ja kaarti uurinud, kuid ei pööranud otsima, sest Arxi arvates polnud õige koht. :P
Lõpuni jäi veel täpselt 30min ja võtta jäi 3 punkti. Need olid aga kaugel ning keeruka teekonnaga, nii et otsustasime finishisse minna - tõenäosus neid aja sees üles leida oli väike. Palavus ja sääsed olid ka meid kurnanud juba piisavalt. Ilm oli nii äge, et kõndiminega pani higi tilkuma.
Silkasime lõppu ja lõpetasime kl 19.37 ajaga 1h51min53sek. Kokku jooksime võibolla vaid paar km, nii et mõnus rahulik matk mitmekesises metsas. Tore.

Analüüs. Kaasvõistlejad on nii abiks kui segavaks faktoriks. Kord leiab nende abiga punkti, teinekord aga jookseme nende järel rappa, kuna neil teine rada, trajektoor vm. Me teame, et selline oht on, kuid nagu magnet tõmbab järele jooksma. :)
Teiseks paneb proovile kaart. 2007a kaart ju ei kajasta, kus 4a jooksul mets maha võetud jm muutusi toimunud.
Kompassita saime hakkama väga edukalt. Seekord lugesin kaarti ja piiksutasin SI pulka mina. Kui oleksin saanud/pidanud suunda kompassiga võrdlema, oleks ehk veidi aega kulutanud. Samas - 7nda otsimisega poleks ehk sellist vaeva näinud ja viimase võtmata kolmiku juures olnuks täpse suuna määramine väga vajalik.

Finisheerimise järel rataste selga ja sääskede eest põgenema. Lõpetasime õhtu saslõki ja saunaga. :)

No comments:

Post a Comment